Η στάνη των Ξηρομηρσαίων (Σκοτιδαίων), των Αλεξαίων και του Γ. ΚαπετάνουΤο λιβάδι «Σακλάρι» βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Βερμίου. Έχει έκταση περίπου 10.000 στρεμ. Και συνορεύει με κοινοτικές εκτάσεις Βοσκοχωρίου και Πολυμύλου, με λιβάδι «Τσεκούρια» και με την κοινοτική έκταση Ξηρολίβαδου (Ιμπιλί). Πότιζαν τα ζώα τους οι μισθωτές του στη κεντρική βρύση του Ιμπιλί, όπου και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, αλλά και ο Σαρακατσάνικος οικισμός Ιμπιλί (όταν κτίστηκε η εκκλησία από μια ομάδα στρατιωτικών, οι Ιμπιλιώτες Σαραακτσιάνοι ένιωσαν ότι θα εμποδίζονταν τα πρόβατα από την έκταση που θα καταλάμβανε η εκκλησία και ανησύχησαν. Υπάρχει και σχετικό μολόημα.
Η στάνη των Ξηρομεριταίων
Το λιβάδι του Αηγιάννη αποτελούσε την αρχή της οροσειράς του Βερμίου, ανήκε στον Δημοσθένη Χατζηγώγο, ο οποίος στεφάνωσε και τον πατέρα μου. Η εγκατάσταση του τσελιγκάτου μας έγινε εκεί το 1925 για πρώτη φορά και συνέχισε το ξεκαλοκαίριασμά μας σ' αυτό μέχρι το 1950.
Τα σύνορα του λιβαδιού αρχίζουν από νότια με Αλιάκμονα, ανατολικά με κτήμα της κοινότητας Καστανιάς Βέροιας, Δυτικά με κοινότητα Πολυμύλου και βόρεια με τμήμα κτήματος Καστανιάς και Πολυμύλου.
Πάντοτε με γοήτευαν οι ψηλές κορυφές. Στο αντίκρισμα τους ένιωθα μια έλξη απερίγραπτη. Μια ακατανίκητη δύναμη σέρνει όλο μου το είναι προς τα ύψη τους. Σαν τεράστιοι μαγνήτες με παρασύρουν σύγκορμο προς το μεγαλείο τους. Η καρδιά μου και ο νους μου είναι μόνιμα θρονιασμένα σ' αυτές. Το γλυκό μου όνειρο ήταν να τις πατήσω όλες κάποτε. Κι ο πικρός μου ο καημός, ο ασίγαστος πόνος μου είναι γιατί δεν τα κατάφερα να φθάσω σε κάποιες απ' αυτές, κι εκείνες θα κρατήσουν για πάντα κρυφά από μένα τα μυστικά τους.
Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΤΣΕΛΙΓΚΑΤΟΥ
1. Οι έννοιες «τσελιγκάτο» και «στάνη»Το «τσελιγκάτο» είναι μια άτυπη κοινωνική και οικονομική μονάδα-επιχείρηση, με το ζωικό της κεφάλαιο, το ανθρώπινο δυναμικό της, τις πρόχειρες ή τις μόνιμες εγκαταστάσεις, που εξυπηρετούν τις ανάγκες των ανθρώπων και των ζώων της, και τους τόπους βοσκής και διατροφής τους κατά κανόνα κατά κατοχή και χρήση, σπάνια δε κατά Κυριότητα.
Σκοπός αυτής της κοινωνικοοικονομικής μονάδας είναι η παραγωγή και εξασφάλιση των μέσων διατροφής και των όρων διαβίωσης των οικογενειών, που την αποτελούν, την εκμετάλλευση του ζωικού της κεφαλαίου και τη διανομή των ωφελημάτων στα μέλη της, ανάλογα με τον αριθμό των ζώων τους και την προσφορά των υπηρεσιών του καθενός στο τσελιγκάτο.