Ο Γιώργος Παρλάτζας εμπνεύστηκε από την κτηνοτροφική ζωή των Σαρακατσιαναίων και έγραψε δώδεκα ποιήματα για τον κάθε μήνα του χρόνου.
Το πρόσφατο αστυνομικό επεισόδιο που είχε ως συνέπεια το θάνατο ενός νεαρού Ρομά, έδωσε αφορμή να γραφούν διάφορα άρθρα και σχόλια. Σ΄ ένα από αυτά διάβασα ότι « η ελληνική κοινωνία τρέφει εναντίον των Ρομά κάποια ξεχωριστή εμπάθεια και τους στιγματίζει στα ΜΜΕ , κάτι που δεν κάνει σε άλλες φυλές, όπως λ.χ. με τους Έλληνες Αρβανίτες, με τους Ελληνόβλαχους, με τους Σαρακατσαναίους, τους Μουσουλμάνους ή τους Εβραίους». (Καθημερινή – επιστολές αναγνωστών, 6.11.2021).
Γλέντι "με το στόμα", έλεγαν οι σαρακατσιάνοι όταν δεν υπήρχαν όργανα και όλο το γλέντι γίνονταν με το τραγούδι των χορευτών. Έτσι και στο Γκουρμπάνι του Γιάννη Πιστόλα. Σ΄αυτό το γλέντι έσμιξαν Πολίτες, Βουλγαρινοί, Σερμπιάνοι, Χασανδρινοί και Μωραϊτες Σαρακατσιάνοι. Ένα τραγούδι, μια κουβέντα, ίδιες αξίες και ίδιες αναφορές σε περασμένα χρόνια. "Έτσι ήταν τα θ'κά μας τα κονάκια, αυτά έλεγαν οι θ'κοί μας, έτσ' μολόγαγε η βαβά μ' εμένα..." Αλεξανδρούπολη 28/05/2016.
Συναυλία σαρακατσιάνικου τραγουδιού. Εκδήλωση του Συνδέσμου Σαρακατσιαναίων Λάρισας, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.
Δείτε τα Video από την εκδήλωση του Συνδέσμου Σαρακατσιαναίων Λάρισας στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ.
Ο Νίκος Γιαννακός, στη συνέντευξη που έδωσε στο Γιώργο Κολοβό, και είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του, αναφερόμενος στη "στράτα" περιγράφει την αντίδραση του κοπαδιού, όταν πλησίαζε ο καιρός της μετακίνησής τους προς τα βουνά. Ήταν καταγραμμένο στο DNA τους να ξεκινήσουν τη «στράτα».
Στις 6/8/2015 μια παρέα Σαρακατσαναίων ανηφορίσαμε στο Καϊμακτσαλάν, λίγο πιο κάτω από το χιονοδρομικό, στη θέση "Σταυρός" όπως τη λένε σήμερα, στα "Γιαννακλαίϊκα" όπως την ήξεραν οι παλιότεροι, για να περάσουμε λίγες μέρες μαζί στο περιβάλλον που είχαν για ξεκαλοκαιριό οι πρόγονοι κάποιων φίλων μας, τραγουδώντας τα τραγούδια τους και γλεντώντας με σιναφίτες.
Ένα μεγάλο κενό άφησε πίσω του, με το θάνατό του, ο μεγάλος τραγουδιστής και Σαρακατσιάνος Κώστας Νάκας.
Υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς και γνήσιους ερμηνευτές της δημοτικής μας παράδοσης και μάλιστα ήταν ο πρώτος Σαρακατσιάνος που τραγούδησε επαγγελματικά το σαρακατσιάνικο τραγούδι...
Απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών, μετά από σύντομη και άνιση μάχη με τον καρκίνο, ο μεγαλύτερος σαρακατσιάνος τραγουδιστής, μια εμβληματική μορφή της σαρακατσάνικης παράδοσης, ένας αυθεντικός ερμηνευτής του σαρακατσάνικου τραγουδιού, ο Κώστας Νάκας.