christos 150Συνήθως, όταν γνωρίζουμε κάποιον συνάνθρωπό μας τον ρωτάμε από που είναι. Από τον τόπο καταγωγής του προσπαθούμε να καταλάβουμε με τι άνθρωπο έχουμε να κάνουμε, τι αξίες και τι αρχές κουβαλάει. "Απού'θε κρατάει η σκούφια τ' ", που λέμε οι Σαρακατσιάνοι.Στην ερώτηση αυτή απαντώ πως είμαι Σαρακατσιάνος. Πιστεύω πως, αν αναφερόμουνα στον τόπο που γεννήθηκα, δεν θα έδινα στον συνομιλητή μου να καταλάβει αυτό που επεδίωκε με την ερώτησή του. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα ενός Σαρακατσιάνου. Δεν κατάγεται από κάποιον τόπο, αλλά από μια γενιά με ιδιαίτερες αξίες, που έκαναν τον κόσμο αυτό να κρατήσει τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής του για αναρίθμητους αιώνες.

Οι αξίες του Σαρακατσιάνου έχουν τις ρίζες τους στη φυλή του και όχι στον τόπο που έτυχε να γεννηθεί. Ο Σαρακατσιάνος δεν ήταν μαθημένος να τον ρωτάνε από που είναι. "Τίνος είναι" τον ρωτούσαν όταν ήταν μικρός και "από ποιανούς είναι", όταν ήταν... τρανύτερος. Έτσι καταλάβαιναν με τι άνθρωπο είχαν αν κάνουν.

Αυτές τις ιδιαιτερότητες της γενιάς μας θέλησα να εξηγήσω με την ιστοσελίδα αυτή. Διαπίστωσα όμως πως οι περισσότεροι που κάνουν χρήση του διαδικτύου, δεν διαβάζουν τα κείμενα. Θέλουν μόνο κάποιες συνθηματικές επικεφαλίδες, για να... έχουν να λένε. Πολλοί νέοι εκφράζονται ανεβάζοντας μια φωτογραφία ή κοινοποιώντας ένα Video που είδαν αλλού. Γνωρίζω ότι τα μεγάλα κείμενα με τις πολλές πληροφορίες θα μείνουν αδιάβαστα, γι' αυτό εκτός από άρθρα, απόψεις ειδικών και ιστορικές μαρτυρίες, που θα αναρτώ κατά καιρούς, θα αναρτώ και διάφορες φωτογραφίες, video και παλιακά τραγούδια. Άλλα τραγουδισμένα από παλιούς Σαρακατσιάνους σε απρόσμενα γλέντια και άλλα από εκδηλώσεις με σύγχρονους Σαρακατσιάνους τραγουδιστές. Επίσης έχω δημιουργήσει μια ενότητα με τραγούδια του γάμου, μια αξιόλογη δουλειά των Ηπειρωτών Σαρακατσιαναίων Αττικής, τα οποία είναι επίσης κομμάτι της παράδοσής μας. Προσπάθησα δηλαδή να υπάρχει υλικό και γι' αυτούς που διαβάζουν, αλλά και για τους νεότερους, που θέλουν να τα έχουν όλα με ένα... "ΚΛΙΚ". Θα τα ανακαλύψετε όλα κάνοντας ΚΛΙΚ στις ενότητες που εμφανίζονται στην Αρχική σελίδα

Την ιστοσελίδα μου θέλω να την αφιερώσω στη Σαρακατσιάνα. Θεωρώ πως ό,τι καμαρώνουμε εμείς σήμερα το οφείλουμε σ' αυτή. Αυτή ήταν ο στυλοβάτης της παράδοσης και των αξιών του γένους μας. Σ' αυτήν στηρίχτηκε ο τρόπος ζωής που έμεινε για αιώνες αναλλοίωτος.

Πιστεύω ότι ο νομαδικός βίος των προγόνων μας δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και κομπασμούς. Το κέντρο του ενδιαφέροντός τους ήταν το βιός τους (τα πρότα τ'ς). Και αυτό απαιτούσε καλή σχέση με όλον τον άλλο κόσμο. Ήταν συνεχώς μετακινούμενοι και δεν έδιναν δικαίωμα για καυγάδες και διενέξεις με τους κατοίκους των περιοχών απ' όπου περνούσαν, αλλά ούτε και με τους Τούρκους κατακτητές είχαν αντιπαλότητες. Τουλάχιστον αυτό ίσχυε για τα καλά οικογενειακά. Τα παιδιά που πήγαν στην κλεφτουριά, για τα οποία σήμερα καμαρώνουμε και πανηγυρίζουμε και το έχουμε κάνει κύριο λόγο ύπαρξης των συλλόγων, το έκαναν από μια άτυχη στιγμή, επειδή έτσι τους προέκυπτε. Δεν ήταν συνειδητή επιλογή. Οι "παληκαριές" πληρώνονταν αδρά. Έπρεπε, κοπάδια και οικογένειες να φύγουν και να εξαφανιστούν από τον τόπο εκείνο, πράγμα το οποίο δεν ήταν και τόσο εύκολο. Και καλά φεύγεις, αλλά που πας με τόσα κοπάδια και που θα βρεις τόπο να τα βοσκήσεις! "Φορτών' ο Γκόγκος, αλλά που ξεφορτών';" έλεγαν οι πρόγονοί μας, όταν ήθελαν να συνετήσουν κάποιον, που είχε επιπόλαια συμπεριφορά. Οπότε, ακόμα και κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο, φρόντιζαν να μην προκαλούν και να μη γίνονται στόχος. 
Στη δική μου ιστοσελίδα θα βρείτε αναφορές στον ποιμενικό βίο και όχι στους αρματολούς, κλέφτες και Σαρακατσιάνους... τουρκοφάγους. Αυτό το θεωρώ μια εξαίρεση και "παράπλευρη απώλεια" του ποιμενικού βίου και ως τέτοιο θα αναφέρεται.

Σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα μου και εύχομαι καλή... στράτα!
Είναι μια προσωπική ιστοσελίδα. Δεν ανήκει σε σύλλογο ούτε εκπροσωπεί κάποια ομάδα.
Χρήστος Ξηρομερίτης
Λάρισα

6936-513213

Kanoutou"στου κανούτου του γουμάρ' "
Ζωοδόχος Πηγή, Βέρμιο, Καλοκαίρι του 1958. Με 
προσέχει ο θείος μου Δημήτριος (Μήτρος) Ξηρομερίτης (ο μικρότερος αδερφός του πατέρα μου)

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.