Το τραγούδι "Γρίβα μ' σε θέλ' ο Βασιλειάς" είναι ένα παρεξηγημένο τραγούδι. Τόσο απ' αυτούς που ζητούσαν να το ακούσουν σε γάμους και σε γλέντια, όσο και από τους άλλους που απέτρεπαν την εκτέλεση αυτού του τραγουδιού από τους οργανοπαίκτες.
Για την παρεξήγηση αυτή ίσως φταίει η παραποίση των στοίχων, που μάλλον παρέπεμπε στη σύνχρονη Βασιλεία, ενώ ο βασιλιάς στον οποίο αναφέρεται ο στοίχος, είναι ο Όθωνας και όχι κάποιος από τους σύγχρονους.
Πρόκειται δηλαδή για ιστορικό τραγούδι το οποίο αναφέρεται στις, κατά διαστήματα, αντιπαραθέσεις του Γρίβα με τον Όθωνα.
Ο στοίχος του ταργουδιού όπως τραγουδιέται στις μέρες μας έχει ως εξης:
«Γρίβα μ' σε θέλ’ ο βασιλιάς, όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς.
- Σαν τι με θέλει ο βασιλιάς, όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς;
Θελ’ να σε κάνει στρατηγό να κυβερνήσεις το λαό...»
Ενώ ο αρχικός στοίχος είχε ως εξής:
«Γρίβα μ' σε θέλ’ ο βασιλιάς, όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς.
- Σαν τι με θέλ’ ο βασιλιάς, όλος ο κόσμος κι ο ντουνιάς;
Άμα με θέλει για κακό, να ζώσω τ' άρματα κι εγώ,
άμα με θέλει για καλό, ν' αλλάξω και να στολιστώ.
- Σε θέλ' να δώκεις τ' άρματα, να προσκυνήσεις το βασιλιά.
- Γρίβας δε δίνει τ' άρματα, δεν προσκυνάει το βασιλιά.»
Οπότε μάλλον για αντιβασιλικό τραγούδι πρόκειται και όχι για βασιλικό, όπως νομίζανε πολοί.
Ο Γρίβας γεννήθηκε στην Πρέβεζα και καταγόταν από την σπουδαία οικογένεια των Γριβαίων της Ακαρνανίας. Συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 με δικό του στρατιωτικό σώμα ενώ την περίοδο της ανεξαρτησίας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο. Το 1836 κατέστειλε την εξέγερση της Στερεάς Ελλάδας εναντίον του Όθωνα ενώ το 1847 οργάνωσε ο ίδιος επανάσταση με σκοπό να καταψηφιστεί η κυβέρνηση Μαυροκορδάτου.
Με την έκρηξη του Κριμαϊκού πολέμου εισέβαλε στην Ήπειρο. Η σημαντικότερη στιγμή όμως της πορείας του ήταν τον Οκτώβριο του 1862, όταν και επαναστάτησε εναντίον του Όθωνα καταλαμβάνοντας την Βόνιτσα.