Αγαπητέ αναγνώστη,
katsarikas Designe 100Προσπάθησα να γράψω μια λαλιά που μίλησα και δεν την έγραψα , ούτε εγώ, ούτε κάποιος άλλος. Μια λαλιά ως ηχώ και όχι ως γραφή.

Δεν ξέρω αν το ότι το Σαρακατσάνικο ιδίωμα είναι προφορικό μου δίνει το "γλωσσική αδεία" στα ορθογραφικά λάθη, αλλά πιστέψετε με, πολλές φορές με προβλημάτισε η ορθογραφία των λέξεων.

Αναζητώντας βοήθεια στα διάφορα λεξικά που κυκλοφορούν εύρισκα τη λέξη διαφορετικά γραμμένη. Έτσι επέλεγα με κάθε ειλικρίνεια την πιο "αισθητική" για μένα, γραφή. Δεν νομίζω όμως γενικά από την εμπειρία που απέκτησα να υπάρχουν κάποιοι ειδικότεροι κανόνες. Εύχομαι να βρεθούν ειδικότεροι εμού και να μας δώσουν κάποιες ορθογραφικές κατευθύνσεις. Ως τότε θα μιλάμε τη Σαρακατσάνικη λαλιά, δεν θα την γράφουμε. Όπως συνέβαινε αιώνες τώρα.

Η γλώσσα των Σαρακατσάνων ήταν πάντα η Ελληνική, και έχει βλαστήσει σε αυτή τη γη (ο ορισμός της αυτοχθονίας). Έχει δε, λόγω του τρόπου ζωής και της κλειστής κοινωνίας των Σαρακατσάνων διατηρηθεί, αναλλοίωτη στους αιώνες. Οι αρχαιοελληνικές ρίζες είναι πάρα πολλές και ευδιάκριτες στο λεξικό αυτό. Εκείνο που επίσης μπορεί να παρατηρήσει επίσης κάποιος είναι οτι βλέπουμε ακόμα και σήμερα τις γλωσσικές ομοιότητες της περιοχής και τις κοινές λέξεις που υπάρχουν στο λεξιλόγιο διαφόρων ομάδων με την λαλιά των Σαρακατσάνων.

Φιλοδοξία είναι να πλουτίσει το μικρό αυτό λεξικό τις βιβλιοθήκες των Σαρακατσάνων και όχι μόνο για να υπάρχει καταγεγραμμένος ο πλούτος της λαλιάς των Σαρακατσάνων, αφού ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται από τους παλιότερους αλλά κατά κόρον και από τους νέους ανθρώπους μας ακόμα και σε συζητήσεις και αναφορές στο διαδίκτυο. Ένα λεξικό χρήσιμο για τον καθέναν, που θα τον βοηθήσει κατά τον καλύτερο τρόπο να κατανοήσει τους Σαρακατσάνους και την λαλιά τους.


Λένε πως στην ιστορία η πρώτη γενιά απορεί με τις αλλαγές η δεύτερη λυπάται και η τρίτη ξεχνά.

Χρέος, εμάς των ανθρώπων της τρίτης γενιάς των Σαρακατσάνων, της αστικοποίησης και της εγκατάλειψης του παραδοσιακού τρόπου ζωής, είναι να σπάσουμε αυτόν τον κανόνα και να αφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες μνήμες ανοιχτές. Σε αυτό το χρέος εντάσσετε και η συγγραφή του παρόντος λεξικού. 
Κατσαρίκας Ζήσης

Etsi ta leme Katsarika
Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα του βιβλίου, ή ΕΔΩ, για να διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο ή ακόμα και να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας!

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.