«Καλότυχα 'νι ταϊ βουνά, καλουγραμμένοι οι κάμποι,
που θάνατου δεν καρτιρούν, χάρου δεν πιριμένουν.
Μον' καρτιρούν την Άνοιξη, τ' όμουρφου καλουκαίρι,
να βγουν οι στάνις στάι βουνά, ν-οι Σαρακατσιαναίοι».

kapsalis 100Τα λυπόμουνα τα βουνά για την ερημιά τους, για τη μοναξιά τους, για τα χιόνια που πονούσαν το κορμί τους, για τα αγρίμια που έσκιζαν τις σάρκες τους.
Λυπόμουνα και τους κάμπους, τους απέραντους κάμπους, που παίδευαν τους ανθρώπους, που βασάνιζαν τις νιές και τις όμορφες, τις μικροπαντρεμένες και τις ανύπαντρες.

Τα λυπόμουνα, μέχρι που κατάλαβα πως έκανα λάθος για τη μοίρα που πίστευα πως τα συντρόφευε, γιατί ο θάνατος και ο χάρος δεν μπορούν να τα βάλουν με τα βουνά και τους κάμπους, δεν μπορούν να τα νικήσουν, να τους στερήσουν τη ζωή, την ελπίδα, τη χαρά, τη συντροφιά.
Καλότυχα τα βουνά, καλογραμμένοι οι κάμποι για έναν ακόμα λόγο, αφού αντί για το χάρο και το θάνατο καρτερούν τις στάνες και τα κοπάδια των Σαρακατσαναίων, καθώς ο ένας πεθύμησε τόσο πολύ τον άλλο.
Καλότυχα τα βουνά, καλογραμμένοι οι κάμποι, καλότυχοι και οι Σαρακατσαναίοι, που μπορούν και απολαμβάνουν τις χάρες τους και είναι σαν να μη γνωρίζουν και αυτοί χάρο και θάνατο...

Από το οπισθόφυλο του βιβλίου του Γιώργου Δ. Καψάλη.
Περιέχει και cd με επιλεγμένα τραγούδια σε εξαιρετικές εκτελέσεις.

Μπορείτε να το αποκτήσετε από εδώ

Ακούστε εδώ τα τραγούδια που περιέχει το CD του βιβλίου:

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.