Η στάνη των Ξηρομηρσαίων (Σκοτιδαίων), των Αλεξαίων και του Γ. Καπετάνου
Pappoudes 100Το λιβάδι «Σακλάρι» βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Βερμίου. Έχει έκταση περίπου 10.000 στρεμ. Και συνορεύει με κοινοτικές εκτάσεις Βοσκοχωρίου και Πολυμύλου, με λιβάδι «Τσεκούρια» και με την κοινοτική έκταση Ξηρολίβαδου (Ιμπιλί). Πότιζαν τα ζώα τους οι μισθωτές του στη κεντρική βρύση του Ιμπιλί, όπου και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, αλλά και ο Σαρακατσάνικος οικισμός Ιμπιλί (όταν κτίστηκε η εκκλησία από μια ομάδα στρατιωτικών, οι Ιμπιλιώτες Σαραακτσιάνοι ένιωσαν ότι θα εμποδίζονταν τα πρόβατα από την έκταση που θα καταλάμβανε η εκκλησία και ανησύχησαν. Υπάρχει και σχετικό μολόημα.

Τα κονάκια των Ξηρομερσαίων ήταν πλησίον της βρύσης, απέναντι από τη στάνη "Ιμπιλί", τους χώριζε το ρέμα. Το λιβάδι νοικιάστηκε το 1920 από τον Αθανάσιο Ξηρομερίτη (Σκοτίδα) και στη συνέχεια έβαλε σ' αυτό και τα αδέρφια της γυναίκας του, Αλεξαίους, Κωνσταντίνο, Δημήτριο και Άγγελο. Το 1926 έβαλε και τον ξάδερφο της γυναίκας του Ιωάννη Καπετάνο, ο οποίος είχε και 150 γίδια τα οποίο έβοσκε σε ένα τμήμα του λιβαδιού που προσφέρονταν για τη βοσκή τους.  Στα κονάκια τους κατοικούσαν οι εξής οικογένειες:

Kind 01 Zood Phgh
Οι "Σακλαριώτες" στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (Καλοκαίρι 1955) μαζί με επσικέπτες από τη Βέροια

1. Η Οικογένεια του Άγγελου Βασ. Αλέξη, που γεννήθηκε το 1880 και απεβίωσε Aggelosστα χειμαδιά στα Δελέρια Τυρνάβου το 1978. 
Παιδιά του είχε τους: Μανώλη, Μαρία, Κώστα, Ευγενία, Θεμιστοκλή, τη Χρυσούλα και τον Γιώργο.

Ξεχείμαζε στη 10ετία του 1950-1960 στο Άνω Αργυροπούλι Τυρνάβου και στη συνέχεια στα Δελέρια Τυρνάβου. Στο «Σακλάρι» άρχισε να ξεκαλοκαιριάζει από το 1930 περίπου, όταν έμεινε χήρος από την πρώτη του γυναίκα και πήγε κοντά στην αδελφή του Αικατερίνη στο τσελιγκάτο του Αθανάσιου Ξηρομερίτη.

Ο Άγγελος Αλέξης, όπως και όλη η οικογένειά του ήταν ήσυχοι και καλοί Σαρακατσιάνοι, αγαπητοί από το περιβάλλον τους, τίμιοι και εργατικοί άνθρωποι. 

alexis 03Η οικογένεια του Δημητρίου (Μήτρου) Βασ. Αλέξη, αδελφού του Άγγελου, ξεχείμαζε στην Ελασσόνα. Παιδιά του ήταν ο Βασίλης, που έχει απογόνους του τον έμπορο Ηλία και το δικηγόρο Κώστα, κατοίκους Ελασσόνας και τον Δημήτρη κάτοικο Βόλου. 
Τον Κωσταντή, με απογόνους το Δημήτρη και τον Ηλία κατοίκους Ελασσόνας. 
Και το Μιλτιάδη με απογόνους τη Τζένη, το Δημήτρη και την Παναγιώτα, κάτοικοι Λάρισας.

Οι αδελφοί Αλέξη είχαν και άλλα δύο αδέλφια τον Κώστα που παντρεύτηκε στο Θετίδιο Φαρσάλων, αγόρασε εκεί κτήμα, εγκαταστάθηκε μόνιμα και δεν ανέβαινε στο Βέρμιο και τον Νίκο που πέθανε σε νεαρή ηλικία στον Βαλκανικό πόλεμο, άγαμος.

Οι Αλεξαίοι ήταν πρώτα ξαδέλφια των Αλεξαίων που ξεκαλοκαίριαζαν στο λιβάδι «Ματοτσάϊρο».

Η οικογένεια του Αθανάσιου Δημ. Ξηρομερίτη (Σκοτίδα), γαμπρός απ' αδελφή του Άγγελου και Μήτρου Pappoudes 100Αλέξη. Χειμαδιά είχε, από το 1920, που πρωτοπήγε στο Σακλάρι, τα Παλατίτσια Ημαθίας. Το 1926, επειδή το μέρος απαλλωτριώθηκε, για να δοθεί ως κλήρος στις προσφυγικές οικογένειες, που ήρθαν από τον Πόντο, συνέχισε να ξεχειμάζει στο Βαρικό Λιτοχώρου, μέχρι που σταμάτησαν τα παιδιά του, στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα, την ενασχόλησή τους με την κτηνοτροφία και ασχολήθηκαν με τη γεωργία, καλλιεργώντας καπνά και άλλες παραγωγές.
Παιδιά τους ήταν οι: ο Γεώργιος, παντρεύτηκε την Σοφία Χριστόδουλου Τσουμάνη, 
η Βασιλική(Μελιά), σύζυγος Ηλία Μπισμπιγιάννη, κάτοικου Βαθύκοιλου Πελασγίας Φθιώτιδος, Ο Ηλίας (Νίδας), παντρεύτηκε την Ευαγγελία Χαμουρούσου από τη Ροδιά Τρυρνάβου, ο Χρήστος, παντρεύτηκε την Αικατερίνη Νούλα από τη Βροντού Πιερίας (ο πρώτος από την οικογένεια που πήρε μη σαρακατσιάνα γυναίκα), η Ευαγγελία (Βαγγελή) σύζυγος Αλέκου Σουφλιά, κάτοικου Δελερίων Τυρνάβου, ο Κώστας (πέθανε σε ηλικία 6 ετών) και ο Δημήτρης (Μήτρος), παντρεύτηκε την Σοφία Διρχαλίδη και κατοικούσε στην Αλεξάνδρια Ημαθίας.
Επιλέξτε εδώ και δείτε το γενεαλογιό δένδρο της οικογένειας του Αθανασίου Ξηρομερίτη

Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Δημ. Ξηρομερίτη, αδελφού του Αθανασίου.  
Παιδιά του οι: Δημήτριος (πέθανε στην Αυστραλία άκληρος), η Βασιλική (σύζυγος Θωμά Γαλή), η Γιάννα (σύζυγος Χαμουρούσου), ο Γεώργιος, η Αλεξάνδρα (σύζυγος Ευάγγελου Σταφύλη) και ο Χρήστος.
Οι δύο αυτές οικογένειες είχαν το τσελιγκάτο τους, αποτελούμενο από 2.000 περίπου πρόβατα.

Τα δέρφια Αθανάσιος και Κώστας, είχαν ακόμα έναν αδερφό, τον Χρήστο (Βάξια Γυφτάκη), ο οποίος, αν και πέθανε νέος, άφησε πίσω του μεγάλη οικογένεια οι οποίοι είναι σήμερα στον Τύρναβο.
Στην πιο κάτω φωτογραφία είναι με την κλιτσα και στην αγκαλιά του έχει τον γιό του Ανδρέα και μπροστά του γονατιστή η κόρη του Πρεσβεία (Παρλάτζα). Έιχε άλλα τρία παιδιά: Τον Ηλία, τη Σοφία (Καραθόδωρου) και την Βασιλική (Κουτσιού)

Επιλέξτε εδώ και δείτε το γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας του Κωνσταντίνου Δ. Ξηρομερίτη

familie3


DS1934
Καλοκαιρινό Σχολείο στο Ιμπιλί (1934)

Δάσκαλος ο Δημήτριος Παπαχαραλάμπους (Σκοτώθηκε στο "Αλβανικό Μέτωπο")
Από αριστερά όρθιοι: Αλέξης Μιλτιάδης, Μπαλάς Γεώργιος, Ξηρομερίτης Γεώργιος, Γκαρέλης Ευάγγελος, Τέγος Γεώργιος, Τέγος Κώστας, Γαλατσίδας Αχιλλέας, Καλφούτζος Γεώργιος.
Γονατιστοί: Γαλής Αθανάσιος, Σουφλιάς Λεωνίδας, Τέγος Στέλιος, Ξηρομερίτης Γρ. Ηλίας, Καλφούτζος Μήτρος, Καλφούτζος Χρήστος, Κυρίτσης Ηλίας, Χολέβας Γεώργιος.
Καθιστοί: Ξηρομερίτης Αθ. Ηλίας, Τέγου Σοφία, Γκαρέλη Ολυμπία, Γκαρέλη Ευτυχία, Κυρίτσης Περικλής, Καπετάνος Άνθιμος, Γαλής Γιάννης, Στάθης Γεώργιος.

Impili paidia 600
Ξηρομερσαίοι: Ηλίας Αθ. - Κώστας Αθ. - Ηλίας Γρ. 

Στο ίδιο λιβάδι ξεκαλοκαίριαζε και η οικογένεια του Ιωάννη Καπετάνου. Η πρώτη του γυναίκα η Σταυρούλα ήταν κόρη του Ιωάννη Νικ. Κατσαρού (λόγω συγκαίνιας, ο συγγραφέας του βιβλίου "Τα τσελιγκάτα", Νίκος Κατσαρός, τον παρουσιάζει στο βιβλίο του σαν τον Τσέλιγκα στο Σακλάρι, ενώ αυτός που πρώτος μπήκε στο λιβάδι και πήρε όλους τους άλλους, ήταν ο Αθανάσιος Ξηρομερίτης), με την οποία απέκτησε δύο παιδιά τον Άνθιμο (Ανθη) και την Ολυμπία σύζυγο Πέτρου Λίλου, κάτοικου Ριζόμυλου Μαγνησίας. Η δεύτερη γυναίκα του ήταν κόρη Τσιγαρίδα ονόματι Τασία και απέκτησε με αυτή τα εξής τέκνα: ΔημήτριοΓιώργοΘανάσηΔήμοΕλισσάβετ, σύζυγο Χρ. Αγγέλη, Περσεφόνη συζ. Θοδωράκη και Δούλα συζ. Τσακούμη. Ο Γιάννης, ο Καπετάνος ήταν ένας πολύ έξυπνος, καλός, κοινωνικός και πολιτικοποιημένος άνθρωπος και υπερήφανος Σαρακατσιάνος.
Ο Γιάννης Καπετάνος είχε στη δεκαετία του 1950 περίου 1500 πρόβατα και γίδια. (Εκείνα τα χρόνια η συγκοινωνία Αθηνών Θεσσαλονίκης, γινόταν από το δρόμο του Βερμίου. Όταν πέρασε από εκεί ο Καραμανλής, βγήκε μπροστά ο Γ. Καπετάνος να τον καλωσορίσει και του λέει: Γιάννης Καπετάνος, τσέλιγας του Βερμίου, με πεντακόσια πρόβατα και εξακόσια γίδια. Για να πάρει την απάντηση από τον Καραμανλή: Τα πρόβατα να τα πολλαπλασιάσεις και τα γίδια να τα πουλήσεις επειδή καταστρέφουν το δάσος).

Zoodoxo 700
Γάμος της κόρης του Γιάννη Καπετάνιου, το 1960 στην εκκλησία της Ζωωδόχου Πηγής στο Βέρμιο

Το Καλοκαίρι του 1961 οι Σακλαριώτες κατοικούσαν στα σπίτια της Ζωοδόχου Πηγής. Τότε ο Εθνικός Δρόμος Αθηνών-Θεσσαλονίκης περνούσε από εκεί. 
Μια μέρα πέρασε από εκεί και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο για να χαιρετίσει τον κόσμο. Ανάμεσα τους και ο μπάρμπα Γιάννης ο οποίος πλησίασε τον Εθνάρχη και του συστήθηκε. "Γιάννης Καπετάνος, τσέλιγκας του Βερμίου, με 600 πρόβατα και 500 γίδια!" Ο Καραμανλής του απάντησε: «Να τα πουλήσεις τα γίδια και να τα κάνεις πρόβατα, διότι τα γίδια καταστρέφουν τα δάση».  Και ο μπαρμπα Γιάννης: «Τι λες αρχηγέ εγώ έχω 10 νομάτοι φαμελιά και στα γί­δια στηρίζομαι, για να τα ζήσω». Γέλασε ο Καραμανλής με την ετοιμότητα της απάντη­σης και θέλησε να του εξηγήσει γιατί του έκανε την υπόδειξη. Ο μπαρμπα-Γιάννης δεν τον άφησε να ολοκληρώσει τη φράση του. «Σταμάτα Πρόεδρε δεν θα σε ακούσω και θα κάνω τα παράπονα μου στον Ζαρντινίδη που ψηφίζω. Εσύ δεν με ξέρεις καλά φαίνεται». Ξαναγέλασε ο Κων/νος Καρα­μανλής!!!

Ο Γιάννης ο Καπετάνος ξεχείμαζε στο χωριό Νυφόπετρα Λαγκαδά, όπου και διαμένουν εκεί οι απόγονοί του, ενώ ορισμένοι απ' αυτούς διαμένουν στη Θεσ/νικη και εμπορεύονται ελαστικά αυτοκινήτων.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.